Met een laser exact snijden in metaal

LATEN WE SAMENWERKEN

Neem gerust contact met ons op. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Of bel ons nu gewoon.

Door het gebruik van een laser is het snijden van metaal eenvoudiger dan ooit. In de werkplaats van Slabinck in Brugge, West-Vlaanderen, gebruiken wij de techniek lasersnijden regelmatig om metaal in de juiste vormen te krijgen. Heeft u dun plaatwerk in staal, inox, aluminium of zelfs messing? Dat snijden we precies, snel en economisch met de nieuwste Fiber-lasertechnologie. Heeft u dikker plaatwerk? Dat snijden we het metaal vakkundig met de klassieke CO²-lasersnijder. Onze snijprecisie voor beide technologieën: 0,2 mm.

Hoe werk de laser bij het snijden in metaal?

Een lasersnijder heeft een lichtbundel met een zeer hoge intensiteit, waardoor deze gemakkelijk door het metaal kan snijden. In het geval van een typische CO2-laser ligt die golflengte in het infraroodgedeelte van het lichtspectrum, dus onzichtbaar voor het menselijk oog. Het straalpad van de lasersnijder kan in verschillende richtingen werken voordat het uiteindelijk op het metaal wordt gelaserd. Deze laserstraal gaat door een mondstuk net voordat de laser het metaal gaat snijden.

Scherpstellen van een lasersnijder

Het scherpstellen van de lasersnijder voordat deze het metaal raakt, gebeurt met een speciale lens of door een gebogen spiegel. Dit gebeurt in de lasersnijkop. De bundel moet precies worden gefocust, zodat de vorm en de dichtheid van de energie op die plek perfect rond en gecentreerd zijn in het mondstuk. Door de grote bundel tot op één punt scherp te stellen, is de warmtedichtheid op die plek extreem. Deze hitte zorgt voor de precisie in het lasersnijden van het metaal. De hoge vermogensdichtheid resulteert in snelle verhitting, smelting en gedeeltelijke of volledige verdamping van het materiaal. Bij het snijden van metaal, zoals zacht staal, met een laser is de hitte van de laserstraal voldoende om een typisch verbrandingsproces te starten. Het lasersnijgas zal pure zuurstof zijn. Bij het lasersnijden van metaal, zoals roestvrij staal of aluminium, smelt de laserstraal het materiaal eenvoudig weg en wordt stikstof onder hoge druk gebruikt om het gesmolten metaal uit de zaagsnede te blazen.

CNC-lasersnijder

Bij een CNC-lasersnijder wordt de lasersnijkop in de vorm van het gewenste onderdeel over het metaal bewogen, waardoor het onderdeel uit de plaat wordt gesneden. De snijkwaliteit kan worden beïnvloed door het brandpunt net boven het oppervlak van de plaat, aan het oppervlak of net onder het oppervlak te verhogen of te verlagen.

Laserponsen

Laserponsen is een combinatie van lasersnijden en ponsen. Omdat wij uw plaat – in staal, inox of aluminium – in één behandeling bewerken, bespaart u kostbare tijd. Bovendien is de afwerking perfect en is deze techniek geschikt voor plaatstaal tot vijf mm dik. Gaten, omvormingen, chanfreineren en tappen ponsen wij met behulp van een ponskop. Voor de omtrek vertrouwen wij op de snelheid en kwaliteit van een laserkop.

Ervaar onze ervaring in vele technieken

Lasersnijden van metaal is één van de expertises van ons metaalbedrijf Slabinck. Het snijden van uw metaal wordt vakkundig gedaan in een lasersnijder in onze werkplaats. Na het snijden is het mogelijk om uw onderdelen te laten draaien en frezen. Daardoor is het metaal bruikbaar voor vele toepassingen. Wilt u geen lasnaden in uw productie? Bespreek dan de mogelijkheid van het plooien van metaal met ons. Bereik ons via +32 050 40 88 40 of stuur een e-mail naar info@slabinck.be.